För att undvika att entreprenörer tar ut för mycket aktieutdelning till en lägre beskattning än motsvarande tjänstebeskattning har Sverige, som ett av få länder, ett komplext system med så kallade fåmansbolag och kvalificerade andelar. Om en delägare i ett fåmansbolag tar ut aktieutdelning utöver ett visst belopp, beskattas den överskjutande delen upp till en övre gräns som tjänsteinkomst. Lagarna som styr beskattningen av fåmansföretagare kallas ofta för 3:12-reglerna.
Kommittén för förenklad beskattning av ägare till fåmansföretag har presenterat sina förslag till förändring av 3:12-reglerna. Förslagen har nu lämnats för beredning och föreslås träda i kraft den 1 januari 2026. Nedan presenteras huvudpunkterna i förslagen.
Höjt grundbelopp
Grundbeloppet föreslås höjas från 2,75 till 4 prisbasbelopp.
Ett gemensamt takbelopp för utdelningar och kapitalvinster
Ett gemensamt takbelopp på 90 inkomstbasbelopp införs för utdelningar och kapitalvinster. Taket gäller för beskattningsåret samt de två föregående åren.
Förkortad karenstid med ett år
Nuvarande regelverk har en karenstid på fem år. Utredningen föreslår att den förkortas till fyra år. Karenstiden är tillämplig vid utomståenderegeln som avgör om en delägares innehav i ett fåmansbolag ska vara kvalificerade eller okvalificerade andelar.
Syskon ska inte räknas in i närståendekretsen
Närståendekretsen föreslås bli mer snäv; syskon ska inte längre räknas in i kretsen av närstående till en delägare. Med nuvarande regelverk räknas syskons andelar i ett fåmansbolag ihop. Om två syskon äger 50 % vardera av ett bolag är innehaven idag kvalificerade andelar. Med den föreslagna ändringen kommer de istället att vara okvalificerade.
Utomståenderegeln får en undre gräns på 30 %
I praxis utgår man från att en utomstående ägare behöver ha ett innehav på minst 30 % i bolaget för att utomståenderegeln ska bli tillämplig. Enligt förslaget ska denna 30-procentiga gräns skrivas in i lagen.